F klavye eskilerde kullanılan ve sadece Türkçe için geliştirilmiş br klavye düzenidir. Günümüzde kullanılan Q klavye ise F klavyeden sonra çıkmış ve daha hızlı yazmamızı sağlayan bir klavye düzenidir.diyorsanız dumur olmaya hazır olun.
Ben daha önce hiç F klavye ile Q klavye arasındaki farkları araştırmamıştım. Merak etmemiştim çünkü. Ama yukardaki gibi bi önyargı vardı kafamda. Q klavyeye de alışkın olduğum için değiştirmeyi düşünmüyordum. Az önce masaüstümde öylece duran bi e-dergiye takıldı gözüm. Bir iki hafta önce ozgurlukicin.com adresinden indirmiştim. İndirdiğim gün sadece başlıklara bakıp kapatmıştım. Bugün açıp tekrar başlıkları gezdim. Son konu ilginç geldi başladım okumaya. Ali Erkan İmrek'in yazdığı bu konu F klavye ile Q klavyeyi anlatıyordu. Biraz özetleyeceğim size ilginizi çekerse sizde bu adresten indirip okuyabilirsiniz.
Q klavye daktilolardaki bir problemi çözmek için geliştirilmiş bir düzenmiş. Daktilolarda hızlı yazdığınızda vuruşları yapan kolların birbirine takılıp kalma ihtimalleri yüksek olduğu için, Cristopher Latham Sholes İngilizcede en çok kullanılan harfleri parmakların zor ulaşacağı yerlere koymuş. Böylece hızlı yazmayı biraz olsun engellemiştir. Tarih olarak 1870'li yıllarda geliştirildi diyebiliriz.
F klavye ise İhsan Sıtkı Yener tarafından 1950'li yıllarda Türkçe için geliştirildi. Bu düzen ile uluslararası daktilografi ve steno yarışmalarında 28 defa dünya birinciliği kazanılmış. F klavye Türkçe için geliştirilmesine rağmen İngilizce metinlerde de Q klavyeden yaklaşık 2 kat daha hızlıymış. 1990'lı yıllara kadar Türkiye'de en çok kullanılan klavye düzeni olmasına rağmen dizüstleriyle bu düzen Q klavyeye doğru değişmiş.
Ben F klavyeyi denemeyi düşünüyorum. Klavye üzerine etiket yapıştırarak bi eski, pardon yeni, klavye düzenine alışmaya çalışacam. İşte ücretsiz F klavye çalışabileceğiniz bir site.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder