Pages

6 Mayıs 2008 Salı

Tekstilde İlerleme

Yıllardır tektilcilerden şikayet ediyordum. Bunca yıldır giysilerde değişkenlik gösteren özellikler: renkleri, kesim farklılıkları, kumaş türü, dikiş farklılıkları,.. v.b. idi. Bu da moda zaten, bir gelişme belirtisi değil. Birçok sektör önemli gelişmeler gösterirken tekstildeki bu durgunluk canımı sıkıyordu. Hatta her yıl mezun olan testil mühendislerinin de bilişime kaydığını düşünmeye başlamıştım.
İlk nano teknoloji çıktı ve birçok sektörü etkilediği gibi tekstili de etkiler gibi oldu. Kırışmayan gömlekler, yanmayan giysiler gibi. Ama aradığım bu değildi. Temel ihtiyaçlara cevap veremiyordu tekstil. Tek istediğim kışın bir gömlek ile dışarı çıkabilmek ve üşümemek. Yazın ise giyeceğim bir tişörtün beni serin tutmaya yetmesi. Biraz hayal gibi görünse de imkansız değil! Tek yapılması gereken bu durumun tekstil mühendisleri tarafından bir problem olarak ele alınması ve üzerinde çalışılması.
Reklam gibi olacak ama varsın olsun. Hatta tekstile katkılarından dolayı ismini büyük harflerle yazıyorum NIKE firması sporcular için özel bir yelek geliştirdi.

Bu yelek 2 kısımdan oluşuyor. İç kısmında soğuk su bölümleri, dış kısmında ise alüminyum kaplama yer alıyor. İşlemci soğutucularına benzeyen bu yeleği sporcular için yapmışlar ama herkesin kullanımına sunuyorlarmış.
Göründüğü üzere gayet kaba ve kullanımı zor bir yelek fakat insanlarda ısınma problemini ele aldıkları için NIKE firmasını tekrar kutluyorum. Artık bütün tekstil sektörü insanlardaki soğuma ve ısınma problemine el atıp daha kullanışlı ve giyilebilir bir giysi için çalışmalara başlasınlar.
Bu arada bu haberden haberdar olmamı sağlayan arkadaşa teşekkürü bir borç bilirim...

Hiç yorum yok: