Pages

17 Nisan 2010 Cumartesi

Tecrübe


Her yerde karşımıza çıkan bir kelime. İş yerine yeni bir çalışan almak isteyen bir şirket tecrübeli birini istiyor. Neden? Çünkü alınacak kişi iş yerindeki tecrübesiz kişilere yol gösterecek, işleri daha iyi planlayacak ve bu da başarıya ulaştıracaktır. Sporda Avrupa maçı gibi kritik maçlarda ilk akla gelen oyuncular yine Avrupa tecrübesi olan oyuncular. Askerde önemli bir görev sadece tecrübeli askere verilir. Bunun da sebebi yine aynı. Oluşabilecek hata riskini azaltmak. Peki nedir bu tecrübe?
İşte bu sorunun cevabı kimin söylediğini bilmediğim bu güzel sözde gizli:
Tecrübe, istediklerinizi elde edemediğinizde kazandıklarınızdır.

Yani başarısızlıklar sonucu kazanılan bir erdemdir. Peki o zaman ilk paragrafa geri dönelim. Bir iş yeri yeni bir çalışan almak istediğinde hayatı başarısızlıklarla dolu birini almak ister mi? Uluslararası önemli bir maça çıkacak takım, daha yeni takımda oynamaya başlamış genç bir oyuncuyu bu maça alır mı? Ya da askerde önemli bir görevi sürekli yüzüne gözüne bulaştıran birilerine yine bu görevi verir misiniz?
Cevabınız "Hayır" ise, bir soru daha. Tecrübesiz kişilere bu fırsatı vermiyorsanız nasıl tecrübeli kişiler elde edeceksiniz?
Eğer cevabınız "Evet" ise aldığınız bu riski azaltmak için ne yapıyorsunuz?

Hiç yorum yok: